Tisztelt Ügyfelünk!

 

Tájékoztatjuk, hogy a június 9-i európai parlamenti választáson a magyar pártlistákra azok a magyar állampolgárok szavazhatnak személyesen, akiknek a magyar nyilvántartás szerint magyarországi lakóhelyük van.

Emellett a magyar pártlistákra szavazhatnak személyesen az Európai Unió más tagállamának állampolgárai is, amennyiben a magyar nyilvántartás szerint magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, és szavazás érdekében regisztrálják magukat.

Amennyiben Ön a fenti feltételnek megfelel, és június 9-én Brüsszelben vagy Luxembourgban kíván szavazni a magyar pártlistákra, fel kell vetetnie magát a külképviseleti névjegyzékbe.

Amennyiben rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, a külképviseleti névjegyzékbe vételt online módon elvégezheti az alábbi oldalon:

Külképviseleti névjegyzékbe vétel az Európai Parlament magyar tagjainak megválasztásához.

Amennyiben nem rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, az ügyfélkapu regisztráció vagy a külképviseleti névjegyzékbe vétel érdekében személyes, konzulátusi ügyintézéshez időpontot kell egyeztetnie a konzulátussal. Az átjelentkezés érdekében ki kell töltenie és az ügyintézéshez magával kell hoznia a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet, amelyet az alábbi oldalról tölthet le.

Külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem

Időpontegyeztetés személyes ügyintézéshez:

Brüsszel – consulate.bxl@mfa.gov.hu

Luxembourg – mission.lux@mfa.gov.hu

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakóhellyel, az európai parlamenti választáson levélben adhatják le szavazatukat a magyar pártlistákra. A levélszavazás feltételeiről itt olvashat bővebben.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az európai parlamenti választáson csak egy tagállam pártlistáira adhatja le szavazatát.

Tájékoztatjuk, hogy az európai parlamenti választással egy időben Magyarországon megtartott helyi önkormányzati választáson külképviseleti szavazásra nincsen lehetőség.

A választással kapcsolatos további információk a Nemzeti Választási Iroda honlapján találhatók.

A külképviseleti szavazás helyszínei és időpontja:

Brüsszel:

Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége, Avenue du Vert Chasseur 44, 1180 Bruxelles

2024. június 9., 6:00 - 19:00

Luxembourg:

École Bonnevoie-Gellé 6, rue Jean-Baptiste Gellé L-1620 Luxembourg

2024. június 9., 6:00 - 19:00

A választáson történő részvétel feltétele a külképviseleti névjegyzékbe vételen túl érvényes magyar személyi igazolvány vagy érvényes magyar útlevél vagy érvényes magyar vezetői engedély bemutatása.