A Magyarországról Belgiumba érkezőkre az alábbi legfontosabb szabályok irányadók:

Magyarország teljes területe piros besorolású. 

A piros kategóriájú területekről beutazóknak  (12 évesnél idősebbek) igazolniuk kell, hogy védettséggel rendelkeznek. Védettségüket az európai Covid-igazolással igazolhatják. Amennyiben nem rendelkeznek európai Covid-igazolással, vagy a Covid-igazolásuk a Belgiumban el nem fogadott oltóanyagok felvételét igazolja, a beutazás előtt legfeljebb 72 órával készült PCR-teszt negatív eredményét kell felmutatniuk. A fuvarozó cégek (pl. repülőtársaságok) a beszállás előtt ellenőrzik az uniós Covid-igazolás vagy a negatív PCR-teszt meglétét.

Azoknak a személyeknek, akik Belgiumban lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek, de nincs a Belgiumban elfogadott oltóanyag felvételét igazoló uniós Covid-igazolásuk, a beutazás előtt nem kell PCR-tesztet végeztetniük. Az ő esetükben a megérkezés utáni első vagy második napon kell tesztelni.

Online űrlap kötelező kitöltése

A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie az online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző 14 nap tartózkodási helyeiről. Az űrlap kitöltése a repülővel érkezők számára kötelező függetlenül attól, hogy mennyi időt szándékozik Belgiumban tölteni. Az autóval érkezők számára akkor kötelező az űrlap kitöltése, ha 48 óránál hosszabb időt szándékoznak Belgiumban tölteni. Az űrlapot a beutazást megelőző 48 órán belül kell kitölteni. 

PCR-teszt beutazáskor:

Akik piros besorolású területről érkeznek Belgiumba, és akik nem rendelkeznek a védettséget igazoló európai COVID-igazolással, vagy igazolásuk nem a Belgiumban elfogadott oltóanyagok felvételét igazolja, a beutazás előtt legfeljebb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét kell bemuttatniuk. A Belgiumban elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson. 

A Belgiumban állandó lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkezőknek beutazás előtt nem kell PCR-tesztet csináltatniuk. Az ő esetükben a beutazás utáni 1. vagy 2. napon kötelező a teszt.    

Karanténkötelezettség

Nem álll fenn karanténkötlezettség, amennyiben a beutazó európai Covid-igazolással igazolja, hogy teljes beoltottsággal rendelkezik a Belgiumban elfogadott oltóanyagok valamelyikével (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson).

A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző 14 nap tartózkodási helyeiről. A Passenger Locator Form-on megadott adatok alapján a belga hatóságok mérlegelik a karanténkötelezettség szükségességét. Amennyiben a beutazó SMS-ben vagy e-mailben értesítést kap a karanténkötelezettségről, 10 napos karanténba kell vonulnia, amely saját szálláson teljesíthető.

Amennyiben a karantént elrendelik, a Belgiumban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek a karantén 1. vagy 2. napján PCR- tesztet kell végeztetniük Belgiumban. A teszt negatív eredménye esetén elhagyhatják a karantént. A Brüsszelben lakók csak a beutazás utáni 7. napon elvégzett második teszt negatív eredménye esetén hagyhatják el a karantént. 

Amennyiben a belga hatóságok a Passenger Locator Form kitöltése után nem küldenek SMS-ben vagy e-mailben értesítést a tesztelési és karanténkötlezettségről, a beutazónak nem kell teszteltetnie magát, és nem kell karanténba vonulnia.

FONTOS!!! Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a fent hivatkozott online űrlapot (Passenger Locator Form) mindenkinek ki kell töltenie, függetlenül attól, hogy milyen színbesorolású területről vagy országból érkezik Belgiumba, illetve mennyi időt töltött Belgiumtól távol, vagy mennyi időt szándékozik ott eltölteni. Az űrlap kitöltését a belga hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve repülővel történő utazáskor már a felszállás előtt ellenőrzi a légitársaság.

Bővebb tájékoztatás a Belgiumba történő visszatérésről angol, francia, holland és német nyelven az info-coronavirus.be oldalon.

Javasoljuk, hogy beutazás előtt olvassák el a Konzuli Szolgálat Belgiumra vonatkozó tájékoztatóját is.