2018. január 1-jétől a magyarországi családtámogatási ellátási formák közül két juttatás elérhetővé vált a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára is. Az alábbi két támogatás a konzulátuson keresztül is igényelhető.

Az anyasági támogatást a magyar állampolgárságú gyermekre tekintettel a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, azaz amennyiben az Ön gyermeke 2017. június 30. napja után született, benyújthatja az anyasági támogatás iránti kérelmet a gyermek születésétől számított hat hónapon belül.

A fiatalok életkezdési támogatását (babakötvény) az életkezdési támogatásra jogosult gyermek szülője vagy az életkezdési támogatásra jogosult gyermek más törvényes képviselője igényelheti.  Az életkezdési támogatás legkorábban 2018. január 1. napjától igényelhető a 2017. június 30. napja után született gyermekek után.

Fontos! Az anyasági támogatás és az életkezdési támogatás megállapításának feltétele, hogy a külföldön született és nem Magyarország területén élő gyermeket a hazai (magyarországi) anyakönyvezési eljárásban anyakönyvezzék, vagy a Szlovákiában vagy Ukrajnában élő nem magyar állampolgárságú gyermek rendelkezzen Magyar igazolvánnyal.

Hol igényelhető?

  • a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken;
  • Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablakoknál): https://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok
  • Postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.)
  • Elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően):

A két támogatásra vonatkozó igény együttesen benyújtható a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született magyar állampolgárságú/nem magyar állampolgárságú ”Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek esetén” elnevezésű formanyomtatványon.

A fiatalok életkezdési támogatására vonatkozó igény külön is benyújtható a "Kérelem életkezdési letéti számla megnyitása iránt külföldön élő magyar állampolgárságú /nem magyar állampolgárságú ”Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek esetén" elnevezésű formanyomtatványon.

 

Fontos!  A kérelem a születés hazai anyakönyvezésének kérelmezésével együtt benyújtható, ilyen esetben nem szükséges külön időpontot foglalni a támogatási kérelem beadásához.