Tájékoztatás a luxemburgi önkormányzati választásokon való részvételről

 

A választási szabályok módosításáról szóló 2022. július 22-ei törvény lehetővé tette, hogy minden Luxemburgban élő és regisztrált, választásra jogosult személy szavazati joggal rendelkezzen a önkormányzati választásokon, immár függetlenül állampolgárságától és luxemburgi tartózkodásának hosszától. A legközelebbi önkormányzati választások időpontja 2023. június 11.

A választási névjegyzékbe való jelentkezést legkésőbb 2023. április 17-én lezárják.

 

A választási névjegyzékbe való regisztrációról és a választásokon való részvételről az önkormányzatok is tájékoztatják a választásra jogosultakat. A luxemburgi kormány honlapján az önkormányzati választásokon való részvétel feltételeiről részletes tudnivalók találhatók és a honlapon keresztül elektronikusan is lehet a választói névjegyzékbe regisztrálni. A honlap elérhetősége:  https://guichet.public.lu/fr/citoyens/citoyennete/elections/elections-communales/inscription-listes-electorales-communales.html

 

A választói névjegyzékben szereplő minden személy számára kötelező a szavazás, nem jelennek meg, azokat pénzbírsággal lehet sújtani.