Gazdaságvédelmi akcióterv

Orbán Viktor miniszterelnök március 19-én jelentette be a magyar kormány új gazdaságvédelmi akciótervét. A terv első szakasza öt programot tartalmaz. A kormány ez év végéig moratóriumot hirdetett a magánszemélyek és a vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségére. Másodszor, a rövid lejáratú üzleti kölcsönöket június 30-ig meghosszabbítják. Harmadszor, az összes új fogyasztói hitelnél a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét. Mivel az alapkamat jelenleg 0,9 százalék, így a kamatláb 5,9 százalékban van maximalizálva. A kormány intézkedéseket vezetett be a járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatok támogatására is, nevezetesen az idegenforgalom, vendéglátás, szórakoztatás, kultúra, sport és közlekedés területén. Ezen ágazatokban a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól június 30-ig, illetve a munkavállalókat terhelő járulékokat is csökkentették.  Végül az ötödik intézkedés rugalmasabbá teszi az alkalmazandó munkatörvényeket.

 

Április 6-án a miniszterelnök bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát, amely öt új programot tartalmaz a magyar gazdaság védelme érdekében. Az akcióterv mindösszesen a GDP 18-20 %-át csoportosítja át és a költségvetési hiányt 1 %-ról 2,7 %-ra emeli.

Az első program a munkahelyek megőrzésére összpontosít: a kormány átvállalja azon munkaadóktól a bérköltségek egy részét, amelyeknek a koronavírus járvány miatt rövidített munkavégzést kellett bevezetniük. Második lépésként a kormány 1,23 milliárd eurót fordít a munkahelyteremtésre. A harmadik programban olyan nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus és vendéglátás. A negyedik program keretén belül kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít magyar vállalkozásoknak mindösszesen több mint 2.000 milliárd forint értékben. Végül az ötödik intézkedés a család- és nyugdíjasvédelem program nevet viseli.