A Magyarországról Belgiumba érkezőkre az alábbi legfontosabb szabályok irányadók:

Belgium Budapestet narancssárga, Magyarország több területét zöld utazási kategóriába sorolta. Sem a narancssárga, sem a zöld kategóriájú területekről érkezők esetén nem áll fenn az automatikus negatív PCR-teszt kötelezettség, illetve karanténkötelezettség. Ugyanakkor a beutazáshoz szükséges online űrlapot, a Passenger Locator Form-ot (PLF) továbbra is ki kell tölteni. A belga hatóságok a PLF-ben közölt adatokat egyedileg értékelik, és az  alapján a karantént, illetve a beutazás utáni tesztkötelezettséget a továbbiakban is elrendelhetik, amennyiben a beutazó a beutazás előtti 14 napban magas kockázatú területen járt.

Amennyiben a PLF kitöltése után a beutazó nem kap tájékoztatást a belga hatóságoktól a karantén elrendeléséről, nem szükséges karanténban maradni, és a beutazás utáni tesztelési kötelezettség sem áll fenn.

Javasoljuk, hogy a PLF-et a beutazás előtt a lehető legkorábbi időpontban (legfeljebb 48 órával az utazás előtt) töltsék ki annak érdekében, hogy mielőbb értesüljenek az esetleges tesztelési kötelezettségről vagy karantén elrendeléséről.

Online űrlap kötelező kitöltése

A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie az online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző 14 nap tartózkodási helyeiről. Az űrlap kitöltése a repülővel érkezők számára kötelező függetlenül attól, hogy mennyi időt szándékozik Belgiumban tölteni. Az autóval érkezők számára akkor kötelező az űrlap kitöltése, ha 48 óránál hosszabb időt szándékoznak Belgiumban tölteni. Az űrlapot a beutazást megelőző 48 órán belül kell kitölteni. 

PCR-teszt beutazáskor:

Tekintettel arra, hogy a belga hatóságok Budapestet narancssárga, Magyarország többi területét zöld kockázati kategóriába sorolták, nem szükséges PCR teszt felmutatása a beutazáskor. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazás előtt mindenképpen kötelező a Passenger Locator Form kitöltése, amelyben a beutazás előtti 14 nap valamennyi tartózkodási helyéről számot kell adni. Amennyiben ezek között a tartózkodási helyek között kockázatos kategóriába tartozó területek is vannak, a belga hatóságok elrendelhetik a beutazás utáni tesztelési kötelezettséget (ld. következő pont). Amennyiben a PLF-en jelzett tervezett belgiumi tartózkodás meghaladja a 48 órát, a belga hatóságok SMS-ben vagy e-mailben értesítik a beutazót a tesztelésre és a karanténra vonatkozó döntésről.     

Karanténkötelezettség

A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző 14 nap tartózkodási helyeiről. A Passenger Locator Form-on megadott adatok alapján a belga hatóságok mérlegelik a karanténkötelezettség szükségességét. Amennyiben a beutazó SMS-ben vagy e-mailben értesítést kap a karanténkötelezettségről, 10 napos karanténba kell vonulnia, amely saját szálláson teljesíthető. A karantén 1. vagy 2. napján PCR- tesztet kell végeztetnie Belgiumban. A teszt negatív eredménye esetén elhagyhatja a karantént. Amennyiben a belga hatóságok a Passenger Locator Form kitöltése után nem küldenek SMS-ben vagy e-mailben értesítést a tesztelési és karanténkötlezettségről, a beutazónak nem kell teszteltetnie magát, és nem kell karanténba vonulnia.

FONTOS!!! Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a fent hivatkozott online űrlapot (Passenger Locator Form) mindenkinek ki kell töltenie, függetlenül attól, hogy milyen színbesorolású területről vagy országból érkezik Belgiumba, illetve mennyi időt töltött Belgiumtól távol, vagy mennyi időt szándékozik ott eltölteni. Az űrlap kitöltését a belga hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve repülővel történő utazáskor már a felszállás előtt ellenőrzi a légitársaság.

Bővebb tájékoztatás a Belgiumba történő visszatérésről angol, francia, holland és német nyelven az info-coronavirus.be oldalon.

Javasoljuk, hogy beutazás előtt olvassák el a Konzuli Szolgálat Belgiumra vonatkozó tájékoztatóját is.