Tisztelt Ügyfeleink!

 

A nyári szabadságolási és utazási időszak közeledtével az alábbiakra szeretnénk felhívni szíves figyelmüket.

 

 

 

Ügyintézés a Konzulátuson csak előzetes időpontfoglalás alapján lehetséges. Az időpont igénylésére vonatkozóan az "Ügyfélfogadás, kapcsolat" menüpontban találnak információt, illetve az online időpontfoglalási rendszerben foglalhatnak időpontot.

 

A nyári időszakra jellemző megnövekedett érdeklődésre tekintettel az időpontfoglalásnál a várakozási idő meghosszabbodásával lehet számolni.

 

A konzulátuson beadott kérelmek esetében sürgősségi eljárásra nincs lehetőség. Az egyes eljárások várható ügyintézési idejével kapcsolatban a Konzulátus által adott felvilágosítás tájékoztató jellegű, az ügyintézési idő egyes esetekben ettől eltérhet.

 

Kérjük, hogy tervezett utazásaik előtt időben ellenőrizzék útiokmányaik érvényességét, és amennyiben új útiokmányra van szükségük, megfelelő időben kezdjék meg az ügyintézést. Az okmányok érvényességi idejének figyelemmel kísérése mindenkinek saját felelőssége.

Az elkészült útleveleket Magyarországról meghatározott időnként kézbesítik a Konzulátusra. Az elkészült útlevél általában 5-8 hét alatt érkezik meg a Konzulátusra, ez az időtartam azonban egyes esetekben hosszabb is lehet.

A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani. Kérjük, olvassák el a Konzuli információk között az útlevélkérelemre vonatkozó részletes tájékoztatót.

 

Amennyiben okiratbeszerzést kérnek Magyarországról, vegyék figyelembe, hogy az okiratok megérkezése általában jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint ha Magyarországon igényelnék azokat. Ha az okirat beszerzése sürgős, javasoljuk, hogy az okiratot személyesen vagy meghatalmazott útján közvetlenül az illetékes magyarországi hatóságnál igényeljék.

 

A gyors, zökkenőmentes konzulátusi ügyintézés érdekében kérjük, minden esetben olvassák el az intézni kívánt ügytípusra vonatkozó tájékoztatót, nyomtassák ki, és kék tollal töltsék ki előre az ott található adatlapokat, de azokat előre ne írják alá. A kitöltött adatlapokat, személyazonosító okmányukat (magyar állampolgároknál bizonyos ügytípusok esetén magyar okmány szükséges), valamint az ügytípusnál megjelölt egyéb dokumentumokat mindenképpen hozzák magukkal.

 

Kérjük, hogy a telefonvonalak zsúfoltsága miatt a honlapon feltüntetett információkon túl felmerülő kérdésekkel elsősorban  e-mailben keressék a Konzulátust a consulate.bxl@mfa.gov.hu címen. 

 

A Belgiumra és Luxemburgra vonatkozó részletes utazási tanácsokért keressék fel a Konzuli szolgálat honlapját:

 

Fentiekkel kapcsolatban kérjük ügyfeleink szíves megértését.